top of page

LEKER FOR BARN

Citrus Fruits

UTELEKER

Steinspill

En holder fem små steiner i hånden og slipper dem ned på bakken. Dette må gjøres med nøyaktighet, for steinene må verken komme for langt fra hverandre eller for tett sammen på bakken. Så tar man opp en av steinene og kaster den opp i lufta. Mens den er i lufta, skal man ta opp en ny stein så fort at man rekker å fange den første i hånden igjen. Har man greid dette, lar man de to steinene falle på bakken igjen. Så tar man opp en av steinene og kaster den opp i lufta igjen. Denne gangen gjelder det kjapt å plukke opp to steiner før man fanger den første. Neste gang er det tre og nest siste gang fire steiner. Gjør man en feil, overtar nestemann, og den som greier alle fire steiner først, har vunnet. Spillet kan varieres med for eksempel to steiner i lufta og selvfølgelig også med flere steiner på bakken.​

​

Kaste på stikka

Å kaste på stikka er et gammelt spill. Tidligere brukte man femøringer. De var passe store og tunge. Nå kan man bruke kronestykker, men de er litt for små og lette.  Man kan eventuelt kjøpe «stikkalekemynten», som er en etterligning av femøringen.

  • Man setter en pinne ned i bakken, og stiller seg opp med en avstand til pinnen som man blir enige om. (Man kan bruke en strek istedenfor en pinne.)

  • Så hiver alle spillerne etter tur et kronestykke eller en «stikkalekemynt» og prøver å komme nærmest pinnen/stikka.

  • Den som ligger nærmest stikka, trenger ikke å kaste flere ganger.

  • De som ligger dårligere an, kan kaste flere mynter til de har fått en bedre plassering eller klarer å «dunke» bort den som leder. Når ingen vil kaste flere mynter, tar den som ligger nærmest pinnen en mynt og sier enten kron eller mynt og kaster den opp i lufts. Hvis man sier for eksempel kron og mynten lander med kron opp, får vedkommende ta alle de myntene som ligger med kron opp.

  • Den som ikke har flere mynter igjen, er ute av leken.

 

Det finnes mange varianter av dette spillet.​

​

Kappe land

Risp opp en firkant på ca. 1,5 x 1,5 m på bakken. Det fungerer best der det er jordbunn. Snurr kniven rundt, og den deltakeren knivbladet peker mot skal begynne. Kniven skal første gang kastes fra utsiden av firkanten. Om kniven ikke står i bakken inne i firkanten, er det motstanderen sin tur. Står kniven i bakken, rispes det opp et jordstykke med en rett linje i knivbladets retning. Da kan knivkasteren velge hvilket av de to landstykkene han vil ha. Det andre landstykket får motstanderen. Heretter må begge stå inne i sitt land når kniven kastes og når man risper opp nye landområder. Kast kniven annenhver gang. Hver gang kniven står i bakken, får man rispe opp mer land. Slik fortsetter leken til en får så lite land at han ikke klarer å stå inne på sitt jordstykke. Da har den andre vunnet.

​

Rett i bøtta

Sett opp en vaskebøtte. Bruk stoffballer, tennisballer, garnnøster, steiner eller lignende. Bli enige om hvor langt fra bøtta dere skal stå. Bestem på forhånd hvor mange ganger man får lov til å kaste. Den som får flest steiner/baller i bøtta, har vunnet.

​

Potetløp

Det første som skjer i et potetløp, er at deltakerne stiller seg på rekke og rad langs en linje med hver sin potet i en skje. Når startsignalet lyder, begynner de å løpe den forutbestemte veien. Poteten skal ligge i skjeen gjennom hele løpet. Det er ikke lov til å holde på poteten. Dersom man mister poteten, slik at den detter ned på bakken

​

Eggkasting

Del inn i lag – 2 deltakere på hvert lag. Lagene skal kaste egg til hverandre uten at egget knuses. Det laget som får flest kast har vunnet. Avstanden skal være lik for alle.

​

Sekkeløp

Sekkeløp er en konkurranse som består i at deltakerne går opp i en striesekk (søppelsekk kan også brukes). Deltakerne holder sekken ved hoften og hopper så fort de kan en avtalt distanse. Alle står på linje og starter samtidig. Den som kommer først til mål, har vunnet. Den som taper, går ut av leken. Slik fortsetter konkurransen til det er kåret en vinner. Lag gjerne en stafett. Da må man hoppe frem og tilbake.

​

Vippe pinne

  • Du legger en pinne (ca. 30 cm) oppå to steiner som står med et lite mellomrom.

  • Med en annen pinne (ca. 50 cm) vipper du pinnen av gårde.

  • Det gjelder å vippe den så langt som mulig.

  • Den som vipper pinnen lengst, har vunnet.

​

Kaste hestesko

Stikk en pinne i jorda. Bli enige om kasteavstand og antall kast. Det gjelder å kaste hesteskoen så nær pinnen som mulig. Aller helst skal hesteskoen slynge seg rundt pinnen.

​

Kaste på bokser

Man trenger ti tomme blikkbokser og seks tennisballer. Bli enige om avstand frem til boksene. Bruk et bord som du kan stable de ti boksene oppå hverandre på. Det skal være fire bokser nederst, så tre bokser, to bokser og øverst én boks. Poenget er å rive ned alle boksene med færrest mulig kast. Man har maks seks forsøk. Den deltakeren som klarer å rive boksene med færrest kast ,har vunnet.

​

Gå på bokser

Dette blir nesten som å gå på stylter. Du trenger noen tomme hermetikkbokser (en boks til hver fot) og tau. Lag et hull på hver side av boksen, ca. 1 cm fra bunnen. Tre tau gjennom hullene og knyt tauendene sammen til en løkke som er passe lang å holde i når du står oppå boksen. Når du strammer løkken holdes boksene på plass under foten. Lager du en stafett trenger du flere par med bokser. Det gjelder å gå fortest mulig og samtidig holde balansen. Detter man ned av boksene må man starte på nytt.

​

Spikerstafett

Til spikerstafett trengs spiker, planke og hammer. Del inn i lag. Noen meter foran hvert lag legges en fjøl og en hammer. Del ut en spiker til hver deltaker. Når den første deltakeren på laget har spikret ned sin spiker, er det den neste på laget sin tur, og så videre. Det laget som er først ferdig, har vunnet.

​

Siamesiske tvillinger

Man går parvis sammen. Høyrefoten til den ene og venstrefoten til den andre blir bundet sammen ved ankelen. Ikke bruk for tynt tau. Rep eller skjerf passer best. Lag en startstrek og en målstrek. Gjør leken utfordrende med en vanskelig løype med hindringer. Konkurransen kan gjennomføres som stafett eller på idealtid.

​

Tautrekking

Tautrekking er en gammel idrettsgren. Bruk et solid tau som er minst 15 m langt. Det er må være en dommer og et rødt og et blått lag. Antallet deltakere kan være fra to og oppover, men det må være like mange på hvert lag. På midten av tauet er det en blå og en rød markering med minst to meters mellomrom. Til merking kan du bruke et bånd eller tape. Målet med konkurransen er å trekke det andre laget over deres «merke». Det er ikke lov til å surre tauet rundt hendene.

​

Hinderløype

Tilpasses alder og ferdigheter. (punktum)

Det å ta seg frem i terrenget krever en allsidig bruk av kroppen. Lag og merk en løype i terrenget. Se etter muligheter for å lage hindre av ting som finnes i naturen.

Forslag til hinder:

  1. Balansere på stokker eller steiner

  2. Krype under eller over stokker

  3. Klatre i tre

  4. Klatre opp eller ned en skrent, med eller uten tau

  5. Hoppe over noe

  6. Smyge gjennom noe

  7. Løpe mellom hindre

Lages det konkurranse, gjelder det å forsere løypa på kortest mulig tid.

​​

Tur på idealtid

Lag en oppmerket rute som skal gås på idealtid. Den som kommer nærmest den fastsatte tiden, har vunnet.

​

Hvem er lekenes mester?

Utfordringene må tilpasses deltakerne. Ikke for vanskelig og ikke for lett. En person må melde seg som dommer og tidtaker. I denne konkurransen gjelder det å være sterk, rask og smidig. Den som sammenlagt kommer best ut, er lekenes mester.

​

Å stå i rangere`n

Tre stykker går sammen. A, B og C. A og B spiller ballen til hverandre, mens C skal prøve å fange den. Klarer C å berøre ballen, skal han bytte plass med den som kastet ballen sist.

​

Hønemor og reven

Her bør man være 6–8 personer. Det er en rev og en hønemor, og resten er kyllinger som hønemor skal passe på så de ikke blir spist av reven. Hønemor og alle kyllingene holder rundt livet til hverandre og danner en rekke. Hønemor står først i rekka. Reven står foran hønemor og skal prøve å få tak i den bakerste kyllingen (nok å berøre). Hønemor sin oppgave er å passe på alle kyllingene og hindre reven i å få tak i den bakerste kyllingen. Klarer reven å berøre den bakerste kyllingen, skal hønemor være rev. Reven blir da til kylling og henger seg på bakerst i rekka – og slik fortsetter leken til alle har prøvd å være rev.

​

Bryting

Lag en sirkel med for eksempel kritt, spray, kvister eller tau. Bruk det som er tilgjengelig. Er dere på stranda, er det jo bare å streke opp en sirkel i sanden. Det gjelder å få motstanderen ut av ringen. En variant er å holde hendene på ryggen.

​​

Bryting på ett ben

To eller flere står på ett ben. Bøy kneet og hold benet bøyd med den ene armen. Den andre armen holdes på ryggen. Plassen er ikke avgrenset. Det gjelder å få motstanderen/motstanderne til å miste balansen ved å puffe og dytte. Alle som mister balansen ryker ut. Til slutt står en vinner igjen.

​

Revkrok

Revkrok er en lek som går ut på at to personer ligger på bakken. De ligger andføttes med hoftene omtrent ved siden av hverandre. Spillet går ut på at begge løfter det benet som er nærmest den andre, og så hektes de to bena i hverandre. Målet er å få den andre personen ut av balanse.      

​

Håndbak

Å bryte håndbak er en kraftprøve hvor man sitter rett overfor hverandre med albuene tett inntil hverandre på bordet. Man holder tak om hverandres ene hånd og prøver å vri motstanderens hånd til siden og nedover til håndbaken treffer bordet. Den som klarer å få lagt ned motstanderen, har vunnet.

​

Stein, saks, papir

Stein, saks, papir er et enkelt spill som ofte brukes til å avgjøre småting mellom to personer. Spillet er i bruk over store deler av verden.

Reglene er enkle. Hver spiller starter med knyttet neve, og beveger armen opp og ned et avtalt antall ganger (vanligvis tre eller fire) før begge spillerne viser tegnene samtidig. Tegnene er som følger:

  • «Stein» (knyttet neve) – taper for papir (pakket inn), vinner over saks (sløver)

  • «Saks» (peke- og langfinger utstakt i ca 30–45 graders vinkel, vertikalt) – taper for stein (sløves), vinner over papir (klipper).

  • «Papir» (hånden ut, alle fingrene sammen horisontalt) – taper for saks (klippes), vinner over stein (pakker inn).

 

Hvert tegn slår altså et annet.

​

Balansere på slakk line

Å balansere på slakk line er kort fortalt å spenne opp en line mellom to trær og balansere på den. En fin og morsom måte å trene muskler, balanse og konsentrasjon på. Man får kjøpt slakkliner, men har du ikke, kan du jo prøve å knyte opp et tykt rep. En nybegynnerline er ofte 5–10 meter lang. Du må være tålmodig, for det er ikke enkelt – men øvelse gjør mester …

​

Hvordan gå på line

  1. Sett foten langsmed linen, se rett frem og gå opp på linen i en bestemt bevegelse.

  2. Forsøk å holde balansen ved å bevege armer og ben, men husk at når du begynner å få kontroll, skal du holde balansen ved å bevege hofter og skuldre, ikke armer og ben.

  3. Etter et par timers øving klarer de aller fleste å stå på linen, og da kan man prøve sine første skritt.

​

​

UT I NATUREN

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Hva heter fuglene?

Vil du gjøre deg kjent med fuglene ute i naturen? Da trenger du en fuglebok, helst en håndbok i et format som er praktisk å ta med på tur. Det finnes applikasjoner du kan laste ned på mobilen din hvor du finner både bilder og lyd. Om vinteren kan du lokke småfuglene til fuglebrettet for å bli bedre kjent med dem.

​​​

Hva heter markblomstene?

Gjør deg kjent med naturens vakre blomsterflora. Skaff deg en blomsterbok i lommeformat. Ha den alltid med deg når du er ute og går tur. Slik lærer du etter hvert navnene på markblomstene.

Er dere for eksempel flere samlet på en hytte, kan dere lage en konkurranse om hvem som klarer å samle flest sorter i løpet av en avtalt tid.

​

Lag ditt eget herbarium

Er du spesielt interessert i blomster, kan du lage ditt eget herbarium. Til dette trenger du en flora. Et herbarium er en samling av planter som er presset, tørket og forsynt med etiketter med navn, funnsted, dato og samlerens navn, ofte også med andre opplysninger, for eksempel om voksestedet. Når du skal presse plantene, legger du dem til tørk inne i en avis og legger noe tungt over, for eksempel bøker. Plantene blir festet med smale papirstrimler på papir eller kartong. Etter pressing ordnes plantene enten alfabetisk eller etter hvilken familie de tilhører.

​

Naturens mangfold

Det finnes mange naturhåndbøker om forskjellige temaer som gjør det ekstra spennende og interessant å ferdes ute i naturen. Gjør deg kjent med for eksempel:

  • Trær

  • Urter

  • Steiner

  • Fugler

  • Småkryp

  • Dyrespor

  • Stjernehimmelen

​

Lag en blomsterkrans

Bind sammen små buketter med grønn blomstertråd. Når kransen er så stor som du vil ha den, avslutter du med å feste endene sammen.

​

Lag en vakker blomsterbukett

Her er det bare fantasien som setter begrensninger. Liten og lubben, spinkel og luftig, blomster i forskjellige lengder og farger, ensfarget, med kvister, blader og strå, pyramideformet – hva som helst. Bind gjerne blomstene sammen med en blomstertråd, slik at buketten beholder den fasongen du ønsker. Finn en passende vase og sett den på bordet til glede for alle …

​

Borddekorasjoner til jul

Om sommeren/høsten kan du samle materiale til borddekorasjoner til jul. Sett dekorasjonene i potter og fat.

​

DU TRENGER:

  • En tang

  • Lim

  • Ståltråd/blomstertråd

  • Oasis

  • Ting du har funnet i naturen, slik som mose, lyng, tørket sopp, nøtter, pressede blader, kvister, røtter, kongler, kornaks, granbar, einekvister.

  • Gammel julepynt. Glasskuler etc.

  • Til slutt kan dekorasjonen sprayes med lakk, men det er ikke nødvendig.

​

INNELEKER

Tegn og gjett

Det må være minst to deltakere. Dere trenger papir og blyant. Sett en tidsbegrensning på et visst antall minutter. En av deltakerne begynner å tegne, og de andre skal gjette hva som blir tegnet, for eksempel:

  • Navnet på en sang

  • Et ordtak

  • En boktittel

  • Et geografisk sted

Det er ikke lov til å snakke, skrive tall eller bokstaver, kun tegne. Den som klarer å gjette riktig, har vunnet og skal tegne neste gang.

​

Hva tegner jeg?

Dere trenger papir og blyant. En deltaker skal tegne en gjenstand som de andre skal gjette hva er. Den som starter å tegne, bygger opp tegningen strek for strek, på en slik måte at det er vanskelig å gjette. Den som først klarer å gjette riktig, skal tegne neste gang.

​

Mitt skip er lastet med

Leken starter med at alle sitter i ring. Den som starter kaster en ball til en av de andre og sier for eksempel: Mitt skip er lastet med ting på K. Da skal den som tar imot ballen si en ting som begynner på K, for så å kaste ballen videre til en annen. Slik fortsetter leken. Den som ikke klarer å svare, ryker ut. Vanligvis brukes samme bokstav til en er tom for ord. Det er ikke lov å bruke de samme ordene om igjen. Den som blir igjen til slutt, har vunnet.

​

Rimlek

På samme måten som man leker «Mitt skip er lastet med» kan man prøve seg på «rimlek». Den som kaster ballen sier en kort setning, og den som får ballen må svare med en setning som rimer. Reglene blir de samme som i «Mitt skip er lastet med».

​

Gjettekonkurranse

Hvis man klarer å få tak i «rare» gjenstander som ikke taler sitt eget språk, kan man lage konkurranse om å gjette hva tingen er og hvilken funksjon den har/hadde.

Et alternativ er å lage tre mulige svar, for så å presentere alle alternativene på en troverdig måte. En morsom oppgave når flere er samlet.

​

Fleip eller fakta

Denne gjettekonkurransen passer bra når flere er samlet. Del gjerne inn i flere lag. Hvert lag må ha papir og blyant. På forhånd har du skrevet ned påstander som enten er fleip eller fakta. Hvert lag noterer ned hva de tror. Fremfør påstandene som en skuespiller med pokerfjes. Det gjør deltakerne usikre – og er litt av poenget. Det laget som har flest riktige svar har vunnet.

​

​Dette er en morsom lek når flere er samlet. På forhånd har du skrevet ned en rekke påstander på et ark. Påstandene må være så utrolige at det ikke er selvsagt hvorvidt de er fleip eller fakta. Deltakerne får presentert en påstand etter tur, og må ta stilling til om den er sann eller usann. Morsom underholdning. Gjør man det til en konkurranse, får deltakeren ett poeng for hvert riktig svar. Den som får flest riktige svar, har vunnet.

​

Har jeg gjort det?

Dette er en spørrekonkurranse mellom to, og en supermorsom underholdning for de andre som måtte være tilstede.  Begge får papir og blyant og skriver ned 10 spørsmål hver som handler om en selv. Eksempel på spørsmål.: «Har jeg en gang vunnet en gevinst på kr. 50.000,-?» Den andre svarer med enten fleip eller fakta. Du bekrefter så om svaret er riktig eller feil. Man får ett poeng for hvert riktig svar, og den som har fått flest poeng har vunne

​

Spørrekonkurranse

Del inn i to like lag. Det finnes mange spørrebøker av forskjellig vanskelighetsgrad som kan brukes. Den som styrer leken stiller spørsmålene. Lagene bør sitte såpass langt fra hverandre at deltakerne på samme lag kan prate sammen uten at det andre laget hører hva som blir sagt.

Kan noen på laget svaret, rekkes en hånd i været. Det laget som rekker opp hånden først, får svare først. Hvis laget ikke svarer riktig, går spørsmålet videre til det andre laget. Laget som har flest riktige svar, har vunnet.

​

Hvilken kjent person?

En person får i oppgave å parodiere en kjent person, en tegneseriefigur eller lignende. Bruk kroppsspråk, stemme og mimikk. Den som parodierer kan snakke, men har ikke lov til å svare på spørsmål. De andre skal gjette hvem som blir pariodert. Den som først kommer med riktig svar, skal parodiere neste gang.

​

20 spørsmål

En person tenker på en ting, og de andre skal gjette hva vedkommende tenker på. Den eneste informasjonen de får før gjettingen starter, er om tingen tilhører dyreriket, planteriket eller mineralriket. De som skal, gjette kan til sammen stille opptil 20 spørsmål for å komme frem til svaret. Den som svarer, har kun lov til å svare ja eller nei.

​​

Spørrelek for to personer

Hva tenker jeg på?

Denne leken er en variant av 20 spørsmål, men passer best for to personer. Den ene personen tenker på en gjenstand som er i det rommet de begge er i. Den som tenker på gjenstanden, forteller ikke hvilket «rike» gjenstanden tilhører og har kun lov til å svare JA eller NEI på alle spørsmål. Her er ingen grense for hvor mange spørsmål man kan stille, men det gjelder å komme frem til riktig svar med færrest mulig spørsmål. Når den som spør klarer å gjette riktig, bytter man roller. Den som har klart oppgaven med færrest spørsmål, har vunnet omgangen.

​

Spørreleken

Dette er en lek for to personer. Den ene spør og den andre svarer på spørsmålene, men det er ikke lov til å svare verken JA eller NEI. Glemmer man seg bort og svarer med ja eller nei, er det den andres tur til å stille spørsmål.

​

Byer i Europa

Alle får papir og blyant. Fastsett en tid til rådighet for deltakerne. Her gjelder det å skrive ned for eksempel så mange byer i Europa som mulig. Til slutt leser alle opp sine byer og får dem godkjent eller forkastet. Den som har flest riktige byer, har vunnet.

​

Bruk gjerne andre alternativer som:

  • Elver

  • Fjell

  • Land

  • Dyr

  • Osv.

​

Taushet er gull

Det må være to lag med minst tre deltakere på hvert lag. Hver person på hvert av lagene skriver ned et ord eller en setning på en papirlapp. Så bytter lagene lapper med hverandre. En person fra hvert lag skal annenhver gang prøve å mime det som står på lappen. Sett en tidsfrist, for eksempel tre minutter. Det er ikke lov til å snakke, bare mime.

Forslag:

  • Boktittel

  • Sangtittel

  • Film

  • Et navn

  • Et sted

  • Et ordtak

​

Skjulte navn

Dette er en lek som passer for to personer. Dere trenger papir og blyant. Begge skriver ned setninger hvor det skjuler seg guttenavn og/eller jentenavn. For eksempel: Jeg er ikke skoletrett (navn: ERIK og OLE). Når dere er ferdige med å skrive setninger, bytter dere ark, og så skal den andre finne de skjulte navnene. Sett en strek under navn du finner, slik at det er lett å kontrollere. Her er det ingen vinner. Dette er bare for moro.

​​

De uforståelige ordene

Det er ikke lett å skjønne ord som blir sagt baklengs. En person skriver et ord ned på et ark, for så å lese ordet baklengs. De andre har ikke lov til å bruke papir og blyant. Den som vil komme med et forslag rekker opp en hånd. Den første som klarer å gjette riktig, skal finne på et ord neste gang.

​

Gjette ordtak

Del inn i to lag. Den som styrer konkurransen leser opp første eller siste del av et ordtak og lagene skal gjette hvilket ordtak det er snakk om. Det laget som først rekker handa i været får svare. Klarer de ikke å svare riktig får det andre laget sjansen. Det laget som får flest riktige svar, har vunnet konkurransen.

​

Adjektivhistorie

Skriv ned en historie på forhånd der du setter åpne felter med plass til adjektiver. For å gjøre det ekstra morsomt kan historien for eksempel dreie seg om de som skal være med på leken, eller noe/noen alle har et forhold til. Be deltakerne etter tur om å foreslå adjektiver som du skriver inn i de åpne feltene. Når hele historien er fylt med adjektiver, leser du opp den fornøyelige historien, sannsynligvis til uhemmede latterbrøl.

​

Høytlesning

Korte noveller passer utmerket til høytlesning. Les på omgang. Etter hver novelle kan dere diskutere innholdet. Det er lærerikt og nyttig å utveksle tanker og meninger. Ulike oppfatninger skaper spennende diskusjoner.

​

De gode historiene

Noen er ekstra gode historiefortellere. De er fargerike og festlige å høre på, men alle har NOE å fortelle.

 

Fortell for hverandre etter tur:

  • Da hårene reiste seg på hodet mitt

  • Min første forelskelse

  • Mitt første kyss

  • Min største tabbe flause

  • Det mest unyttige jeg har kjøpt

  • Det jeg angrer mest på at jeg ikke gjorde

  • Da lykken smilte til meg

  • Den store overraskelsen

  • Et uforglemmelig minne

  • En dag med uflaks

  • En dag med flaks

  • Osv.

Dette er morsom underholdning og skaper mye latter.

​

Fortelle vitser

Noen er gode vitsefortellere og sitter inne med et utømmelig lager. Det gjelder imidlertid de færreste, men alle kan sikkert minst én morsom vits. Er dere mange, kan det bli en festlig kveld med mye latter …

​

Spøkelseshistorier

Hvis dere er en vennegjeng samlet på kveldstid: Slukk lyset og tenn et stearinlys. Mens dere sitter i halvmørket, kan dere fortelle hverandre spøkelseshistorier. Dikt opp etter hvert. Ikke engang den som forteller vet på forhånd hvordan historien ender. Gjør det så spennende og nifst dere klarer.

​

Kims lek

Dette er god hukommelsestrening. Femten gjenstander legges på et bord, og dekkes til av en duk. Duken blir fjernet og deltakerne får lov til å se på gjenstandene i 30 sek. Deretter skal deltakerne notere ned på et ark så mange ting som de kan huske. Den som har notert ned flest riktige ting, har vunnet.

​

Murre – hvor er mynten?

Del inn i to lag. Lagene sitter på hver sin side av et bord. Et av lagene starter med å holde hendene bak stolryggen, mens en fra laget legger en mynt i en av hendene til en på sitt lag, eller beholder den selv.

 

Når en på laget har fått mynten, legger alle deltakerne på laget hendene fremfor seg på bordet med knyttede  never. Leken går ut på at det andre laget skal gjette hvilken hånd mynten befinner seg i. Kunsten er å ikke lage lyder. Laget som skal gjette, kan kreve at hendene holdes i forskjellig posisjoner. Som for eksempel:

 

  • Murre: Fingrene strekkes forsiktig ut og legges flatt ned på bordet – uten at mynten gir fra seg lyd.

  • Spissrot: Fingrene må sprike og holdes loddrett ned mot bordet – bortsett fra tomlene, som brukes til å presse mynten mot håndflaten.

  • Klask: Klasker hendene flatt ned mot bordet.

  • Dobbelt klask: Klapper og klasker håndflaten ned mot bordet.

 

Når mynten er funnet, får det andre laget prøve seg.

​

SPILL

«Pinnespill» med fyrstikker

Lag ditt eget pinnespill med fyrstikker. Passer best for to deltakere. Det er enklest å bruke lange fyrstikker, men korte kan også brukes. Bli enige om antall fyrstikker som skal brukes. Trekk lodd om hvem som skal begynne. Den andre holder rundt alle fyrstikkene og slipper dem ned på bordet fra en liten høyde (bli enige om høyden). Det gjelder å «plukke» til seg så mange fyrstikker som mulig uten at noen annen fyrstikk enn den du plukker rører på seg. Er det en fyrstikk som rører på seg, er det den andre sin tur. Den som har flest fyrstikker til slutt, har vunnet.

​

Førstemann til 100

En begynner og triller en terning inntil han/hun velger å stoppe eller triller en ener. Summen av kastene legges sammen og noteres. Trilles en ener, strykes rundens poeng. Deretter går turen videre til neste. Den som først runder 100 poeng, vinner. Her gjelder det å stoppe i tide.

​

Tre på rad

Utstyr

  • Et ruteark, tavle, eller en hvilken som helst overflate hvor du kan tegne et 3x3 rutenett

  • To ulike symboler, som X og O (kan også bruke brikker eller knapper).

Regler:

  1. Spillet spilles på et 3x3 rutenett.

  2. To spillere tar turer på å plassere enten en X eller en O i en av rutene.

  3. Målet er å være den første til å få tre av dine symboler på rad, enten horisontalt, vertikalt eller diagonalt.

  4. Hvis alle rutene blir fylt uten at noen har tre på rad, ender spillet uavgjort.

Tips:

  • Tenk strategisk og prøv å blokkere motstanderen samtidig som du prøver å få tre på rad selv.

Spillet er enkelt, men veldig morsomt og utfordrende!

​

Hangman (Hengemannen)

Antall spillere: 2 eller flere
Slik spiller du:

  • En spiller tenker på et ord og tegner en linje for hver bokstav i ordet på papiret.

  • Den andre spilleren prøver å gjette bokstavene i ordet. For hver feil gjetning, tegner den første spilleren en del av hengemannen (en sirkel for hodet, kroppen, armer, bein osv.).

  • Målet er å gjette hele ordet før hengemannen er ferdig tegnet.

​

TERNINGSPILL

 

Den endeløse landevei

Den endeløse landevei er et morsomt terningsspill som utfordrer spillerne til å nå slutten av en lang "landevei" ved å samle poeng langs veien. Spillet kombinerer flaks og strategi, og kan spilles med venner eller familie.

​

Antall spillere:

  • 2 eller flere

Antall terninger:

  • 2 terninger

Utstyr:

  • 2 terninger

  • Notatblokk for å føre poeng

Målet:

  • Målet med spillet er å nå 500 poeng før de andre spillerne, som representerer slutten av "landeveien".

Slik spiller du:

  1. Kast begge terningene: På sin tur kaster hver spiller de to terningene så mange ganger de ønsker, og legger sammen poengene fra kastene i runden.

  2. Poengberegning: Summen av begge terningene legges til spillerens runde-poeng, og de kan fortsette å kaste for å samle flere poeng i runden.

  3. Risiko – unngå å rulle 7: Hvis summen av terningene blir 7, mister spilleren alle poengene de har samlet i den runden, og turen går til neste spiller. Poengene de har samlet tidligere, som allerede er ført på blokken, påvirkes ikke.

  4. Stopp og behold poengene: Spilleren kan når som helst velge å stoppe, og alle poengene de har samlet i runden blir lagt til deres totale poengsum. Spillerens totale poengsum føres på notatblokken.

  5. Vinne spillet: Den første spilleren til å nå 500 poeng vinner.

Ekstra regler (valgfritt):

  • Hvis en spiller kaster to 6'ere (altså en sum på 12), kan de velge å fjerne 50 poeng fra en annen spillers poengsum, som en "felle" på landeveien. Dette kan skape ekstra konkurranse og spenning i spillet.

Tips:

  • Spillet handler om balansen mellom å være dristig og vite når man skal stoppe. Det er fristende å fortsette å kaste for å samle mer poeng, men risikoen for å rulle en 7 gjør det spennende!

Den endeløse landevei er et morsomt og engasjerende spill, perfekt for spillkvelder hvor både flaks og litt taktisk tenkning spiller inn.

​

Chicago

Antall spillere: 2 eller flere

Antall terninger: 2

Slik spiller du:

  • Spillet varer i 11 runder. Målet er å få den høyeste poengsummen etter alle rundene.

  • For hver runde er det en spesifikk poengsum man prøver å oppnå. For eksempel: I runde 1 må man få en sum på 2 (1+1), i runde 2 må man få 3 (1+2), og så videre opp til runde 11 (to 6'ere for 12 poeng).

  • Hver spiller har tre kast per runde for å prøve å oppnå poengsummen for den aktuelle runden.

  • Spilleren som får flest poeng etter 11 runder vinner.

Disse spillene passer for alle aldersgrupper og kan lett tilpasses for å gjøre dem kortere eller mer utfordrende.

​

Pig

Antall spillere: 2 eller flere

Antall terninger: 1

Slik spiller du:

  • Målet med spillet er å være den første som når 100 poeng.

  • På sin tur kaster en spiller terningen så mange ganger de ønsker, og legger sammen poengene fra hvert kast.

  • Hvis spilleren kaster 1, mister de alle poengene fra denne runden, og det blir neste spillers tur.

  • Spilleren kan når som helst velge å stoppe og "holde" poengene sine for runden. Poengene legges da til spillerens totale poengsum.

  • Første spiller til å nå 100 poeng vinner.

Strategi:

  • Spilleren må avgjøre om de vil fortsette å kaste eller stoppe for å ikke risikere å kaste en 1.

​​

Farkle

Antall spillere: 2 eller flere
Antall terninger: 6

Slik spiller du:

  • Målet med spillet er å samle poeng ved å kaste terninger, men uten å "Farkle" (miste alle poengene i en runde).

  • På sin tur kaster spilleren alle seks terninger. Poeng gis for følgende:

    • 1’ere = 100 poeng

    • 5’ere = 50 poeng

    • Tre like (f.eks. tre 4’ere) = verdien av terningene × 100 (f.eks. tre 4’ere = 400 poeng)

    • Fire like = 1000 poeng

    • Fem like = 2000 poeng

    • Seks like = 3000 poeng

    • Liten straight (1-2-3-4-5) = 1500 poeng

    • Stor straight (2-3-4-5-6) = 2000 poeng

  • Spilleren må ta ut minst én poenggivende terning etter hvert kast, og kan deretter velge å kaste de resterende terningene igjen for å prøve å samle mer poeng.

  • Hvis spilleren kaster og ingen av terningene gir poeng, mister de alle poengene fra den runden (Farkle) og det blir neste spillers tur.

  • Målet er å være den første spilleren til å nå 10.000 poeng.​

​

Førstemann til 100

En begynner og triller en terning inntil han/hun velger å stoppe eller triller en ener. Summen av kastene legges sammen og noteres. Trilles en ener, strykes rundens poeng. Deretter går turen videre til neste. Den som først runder 100 poeng, vinner. Her gjelder det å stoppe i tide.

​

​

bottom of page